Op Schiphol hebben de meeste mensen toch plezier. Er wordt een reis gemaakt richting vrienden, familie of vakantie; of mensen komen terug vol met mooie ervaringen. Toch trof ik pas geleden een knul die intens verdrietig was met dank aan die grote vliegtuigen. Zijn vader was naar de hemel gegaan toen hij 2 was. Nu gingen ze met mama, opa en oma naar Amerika. Maar hij zag het helemaal niet zitten om te vliegen. Hij had geen vliegangst, nee, hij wilde niet dat de vliegtuigen door de wolken zouden gaan, want toen hij opa destijds had gevraagd waar de hemel was, hadden ze hem verteld dat de hemel boven de wolken was.

In zijn redenatie was het dus zo dat zodra het vliegtuig door de wolken zou vliegen, ze allerlei dode mensen tegen zouden komen.

En omdat hij echt niet durfde te vliegen tussen de botjes, PLUS het feit dat hij bang was pappa zeer te doen als het vliegtuig zou opstijgen, wilde hij NIET met het vliegtuig.

Sterker nog. Hij had geprobeerd op allerlei manieren de reis te traineren; hij had zich verstopt onder zijn bed, zijn koffer was hij ‘vergeten’ mee te nemen naar beneden, en toen de taxi kwam, kon hij ineens een schoen niet meer vinden.

Daar stond hij dan, de grote vent, met zijn beer onder zijn arm. Geen land mee te bezeilen.

En het laatste dat je wilt, is een kind dat over de grond ligt te dweilen in Schiphol, omdat je op vakantie gaat. Dat is niet helemaal wat bij elkaar past; vakantie en verdriet.

En toch, toch is dit verhaal niet op zichzelf staand. Vorige week in Duitsland, sprak ik met Mechthild Rupieper (de Duitse Manu Keirse), die me een soortgelijk verhaal vertelde. Het is zelfs niet landgebonden.

Maar hoe voorkom je dit tranendal? Door het niet over de hemel te hebben? Dat kan niet,  zeker niet voor mensen met een kerkelijke achtergrond. Dus hoe dan wel?

Welnu, het ligt eigenlijk enorm voor de hand. Je benoemt het verschil tussen Hemel en hemel. De Hemel, daar waar in jouw geloof de Opperbouwmeester des Heelals zich bevindt, is een plek die die zich ergens bevindt waar levende mensen niet kunnen komen. De hemel is de lucht, waarin de wolken zich bevinden. Dat zijn dus twee duidelijk verschillende zaken.

Voor deze jongeman kwam er trouwens ook hulp op Schiphol. Er was een geweldige stewardess die zich ontfermde over de knul. Zij heeft hem zover gekregen dat hij het vliegtuig in ging. En… nadat hij de eerste 10 minuten met zijn ogen dicht in de vliegtuigstoel had gezeten, keek hij voorzichtig, door de speeltjes van zijn oogleden.. en werd het hem duidelijk, de stewardess had gelijk! Er was geen botje te zien op de ruit van het vliegtuig.